JAARLIJKS

CAECILIA CONCERT

Gemengd koor Gloria Deo

en

Schola Cantorum

Caeciliaconcert van Gloria Deo en Schola Cantorum
Het jaarlijkse Caeciliaconcert op zondag 25 november heeft als hoofdthema “Exultate Deo” , Verheugt u in God.

Caeciliaconcert in de Bonifatiuskerk met virtuoos orgelwerk

Het gemengd koor Gloria Deo en het Schola Cantorum onder leiding van dirigent/organist Gerard Legierse verzorgt op zondagmiddag 25 november in de Bonifatiuskerk het Caeciliaconcert met als thema Exultate Deo / Zingt Gods lof. Met dit concert brengen beide parochiële koren van de Bonifatiuskerk een ode aan de heilige Caecilia. Zij is patrones van de muziek, instrumentenmakers en zangers.

Caecilia
is een Romeinse martelares en heilige in de Rooms-katholieke Kerk. Volgens de legende kwam ze uit een Romeinse voornaam geslacht Caecilia. Ze zou zeer jong zijn gedwongen te huwen met iemand uit een andere Romeinse adellijke familie. Ze vond troost in de muziek en stierf de marteldood omstreeks 230. De feestdag van de heilige is 22 november.  Als patrones van muzikanten werden talrijke muziekverenigingen, koren, fanfares en orkesten naar haar vernoemd.

Er staan drie composities op het programma. Het Schola Cantorum zingt het gregoriaans introïtus, Gloria Deo het Exultate Deo van Herman Strategier en het Exultate Deo van Willem Andriessen, de broer van de bekende Hendrik Andriessen. En er is meer te beluisteren op deze muzikale middag. De schola zingt de messa a tre voci d’uomo van Don Lorenzo Perosi.

De sopraan Annemieke Storm zingt het bekende “Bist Du bei mir” van J.S. Bach en de solo “Benedictus” uit de Missa Brevis van Mozart die uitgevoerd wordt door Gloria Deo.

Deze mis is bedoeld voor orkest en koor. Door de vele registratiemogelijkheden van het hoofdorgel wordt deze mis en de overige motetten vanuit de koorzolder gezongen. Als intermezzo klinkt het motet “Lead me Lord” van de Engelse componist Samuel Wesley (1818-1876).

Schitterend orgelwerk
Gerard Legierse speelt op het hoofdorgel het “Carillon de Westminster” van Louis Vierne. Dit is een schitterend orgelwerk, dat u zult herkennen als basis voor het bekende thema van de “Big Ben” in Londen.

Door het onlangs voltooien van de laatste fase van restauratie van het hoofdorgel in de Bonifatiuskerk is het nu mogelijk om dit soort snelle virtuoze orgelwerken met drie klavieren gekoppeld te spelen. Door de toevoeging van een bekrachtiger en een 16 voets koppel voor het 3e klavier door de Sloveense firma Consultare-Skrabl, zijn de mogelijkheden van het hoofdorgel uitzonderlijk vergroot.

Het concert vindt plaats in het kader van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.