ORGELCONCERT ZONDAG 25 APRIL 2010

Programma:

 

 

1.  Preludium, fuga en ciacona in C-groot

D. Buxtehude

2.  Koraalvoorspel: Erbarm Dich mein o Herre Gott 

J.S. Bach 

 

3.  Preludium en fuga in D-groot 

J.S. Bach 

 

4.  Koraalvoorspel: Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ     

J.S. Bach 

 

5.  Orgelconcert Nr. II in Bes-groot:   

 G.F. Händel

 

a Tempo ordinario e staccato

 

 

Allegro

 

 

Adagio

 

 

Allegro ma non presto

 

 

6.  Uit “Heures mystiques”:  

L. Boëllmann 

 

Andantino

 

 

Lento

 

 

7.  Marche triomphale  

Jan Nieland 

 

8.  Uit Symphonie V :

Ch.M. Widor 

 

Deel I : Allegro vivace

 

 

Hoofdzakelijk Duitse en Franse componisten staan op het programma van Zondag 25 april in de Bonifatiuskerk te Rijswijk. Het aantrekkelijk programma omvat werken van Buxtehude ,Bach, Händel, Boëllmann en Widor.Als enige Hollander staat Jan Nieland op het programma met zijn populaire Marche Triomphale.

Naast preludia en fuga’s en enkele koraalvoorspelen van Bach en Buxtehude wordt het tweede orgelconcert in Bes uitgevoerd van de in Duitsland geboren en in Engeland werkende componist G.F. Handel.

Dit orgelconcert, bedoeld voor orkest en orgel, klinkt in een bewerking van Marcel Dupré voor alleen orgel.De orkestpartij wordt op het hoofdwerk gespeeld en de solo-orgelpartij op het positief van het orgel.

Twee korte sfeerstukken van L. Boëllmann vormen de overgang naar het romantische deel van het programma met tot besluit het virtuoze Allegro Vivace uit de vijfde Symphonie van Ch.M. Widor: een variatie-werk, met een prachtig, krachtig thema dat in elke variant zeer herkenbaar aanwezig is en dat op schitterende romantische wijze wordt verwerkt. De laatste variatie is een letterlijke herhaling van het thema, gespeeld met het volle werk.