klik op foto hiernaast of hieronder voor de website

CHOIR - DELFT

CHOIR uit Delft musiceert op 17 februari in de Bonifatiuskerk

Op zondagmiddag 17 februari om 15.00 uur kunt u weer genieten van een concert  in het kader van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’. Dit keer is het kamermuziekgezelschap CHOIR uit Delft te gast. Dit jonge kamerkoor en muziekensemble  brengt  onder leiding van dirigent Gilles Michels het Miserere van Leonardo Leo, het Salve Regina G-moll en het Te Deum van Joseph Haydn en Symphonie nr. 1 van Ludwig von Beethoven ten gehore.

CHOIR bestaat zowel uit een kamerkoor als een instrumentaal ensemble.  De leden van CHOIR zijn jonge getalenteerde amateurmusici van tussen de 25 en 45 jaar oud, die allen een binding met Delft hebben. Ze brengen een jong en fris geluid  en willen op het hoogst mogelijke amateurniveau musiceren. De meeste leden van CHOIR hebben in de universiteitsstad gestudeerd en bezitten de titel van ingenieur, waar de laatste twee letters van CHOIR ook naar willen verwijzen.


Leonardo Leo (1694-1744)
was een van de meest representatieve componisten van de Napolitaanse school op het gebied van kerkmuziek en komische opera’s. Zijn gewijde muziek staat te boek als ronduit meesterlijk, sterk gepassioneerd en vrij van enige vorm van sentimentaliteit. Joseph Haydn (1732-1809) werkte een groot deel van zijn leven als kapelmeester aan het hof van de Esterházy's. Hier heeft hij in de periode 1770 tot 1771 het Salve Regina gecomponeerd. In 1795 keerde Haydn terug van zijn tweede Engelandreis naar Wenen. Daar heeft hij enkele topwerken gecomponeerd waaronder het Te Deum in C. De mis is een feestelijk en levendig triomfstuk geworden. De eerste symfonie van Ludwig von Beethoven (1770-1827) komt duidelijk voort uit de traditie van zijn voorgangers, vooral van zijn leraar Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. En toch heeft het ook kenmerken die het duidelijk als een werk van Beethoven typeren . Het herhaaldelijk inzetten  van sforzandi (dynamiek) en het prominente, ook zelfstandige gebruik van blaasinstrumenten duiden daarop.

Gilles Michels (1961) is vanaf de oprichting in 2007 van het kamerkoor en orkest CHOIR uit Delft de vaste dirigent. Sinds april 2009 is hij ook de vaste dirigent van het Haags Barok Gezelschap bestaande uit een koor en orkest. Hij dirigeerde in 2006 en 2008 de Mattheus Passion in Groningen. Gilles Michels is o.a. sinds 1996 docent en cursusleider bij de jaarlijkse Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten te Utrecht. Hij is dirigent van de Studenten Muziekvereniging Collegium Musicum te Leiden en ook van het Utrechts Studenten Koor en Orkest.


Het concert vindt plaats in het kader van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.

Programma 17 februari 2013

CHOIR

Gilles Michels, dirigent

Leonardo Leo                                 Miserere

Joseph Haydn                                 Salve Regina G-moll

Ludwig von Beethoven                Symphonie nr. 1

Joseph Haydn                                 Te Deum

Programmatoelichting

Leonardo Leo (1694-1744)

Leonardo Leo was een van de meest representatieve componisten van de Napolitaanse school op het gebied van kerkmuziek en komische opera’s. Zijn gewijde muziek is meesterlijk en waardig, sterk gepassioneerd en vrij van de sentimentaliteit die wel aanwezig is in het werk van onder andere Francesco Durante en Giovanni Battista Pergolesi.

Salve Regina, Joseph Haydn (1732-1809)

Haydn werkte een groot deel van zijn leven als kapelmeester aan het hof van de Esterházy's. Het is hier dat hij in 1770/1771 het Salve Regina componeerde. Het stuk is origineel geschreven voor 4 solisten met orgel solo en strijkers. Het leent zich echter uitstekend voor een uitvoering met een koor. Het vermoeden bestaat dat bij de première van het stuk Haydn zelf de orgelpartij speelde. Het Salve Regina is een Maria-antifonen. Er worden liturgisch 5 verschillende Maria-antifonen gezongen in de loop van het kerkelijk jaar: Alma Redemptoris Mater, Ave Regina coelorum, Regina coeli, Sub Tuum Praesidium en het Salve Regina. Deze Maria-antifonen hebben vele componisten geïnspireerd.

Symfonie nummer 1, Ludwig van Beethoven (1770-1827)

De eerste symfonie van Beethoven (gepubliceerd in 1801) komt duidelijk voort uit de traditie van zijn voorgangers, met name van zijn leraar Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. Het heeft desalniettemin kenmerken die het duidelijk als een werk van Beethoven typeren, met name het veelvuldig gebruik van sforzandi en het prominente, meer onafhankelijk gebruik van blaasinstrumenten.

De symfonie bestaat uit vier delen:

    Adagio molto - allegro con brio

    Andante cantabile con moto

    Menuetto (allegro molto e vivace)

    Adagio - allegro molto e vivace

Te Deum, Joseph Haydn (1732-1809)

In augustus 1795 keerde Haydn terug van zijn tweede Engelandreis naar Wenen. Daar zou hij enkele topwerken componeren waaronder het Te Deum in C.

De mis is een feestelijk en levendig triomfstuk geworden. De overvloedige, weelderige blazerbezetting (fluit, 2 hobo’s, 2 fagotten, 2 hoorns, 3 trompetten, 3 trombones ad libitum) naast het koor en de strijkers maken het samen met het orgel en de pauken tot onnavolgbare feestmuziek in stijl. Haydn maakte graag gebruik van trombones en dubbel bezette trompetpartijen voor feestelijke uitvoeringen. Echter, om het orkest in balans te houden met het koor, heeft CHOIR voor een iets bescheidener bezetting gekozen zonder de trombones en de extra trompetten.

CHOIR

CHOIR is een kamermuziekgezelschap uit Delft dat bestaat uit een kamerkoor en een

instrumentaal ensemble. Het doel van CHOIR is om op het hoogst mogelijke amateurniveau te musiceren, waarbij de muziek van Johann Sebastian Bach centraal staat.

De klank van koor en ensemble is jong en fris, omdat beiden bestaan uit musici tussen de 25 en 45 jaar oud. De leden van CHOIR zijn jonge getalenteerde amateurmusici die een binding met Delft hebben. Veel van hen hebben in Delft gestudeerd en bezitten de titel van ingenieur. Vandaar de extra aandacht voor de ir in ons logo.

Naast de concerten die CHOIR zelf organiseert, werkt CHOIR ook geregeld mee aan andere activiteiten. Zo treden we geregeld op in kerkelijke diensten en hebben we in 2008 het slotconcert van de NCRV Kerkmuziekdagen verzorgd.

Op de website www.choirdelft.nl kunt u meer informatie over ons vinden

Gilles Michels

Gilles Michels (1961) studeerde Schoolmuziek B aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

In 1988 begon hij zijn studie koordirectie bij Barend Schuurman aan het Rotterdamse Conservatorium, waar hij in 1992 afstudeerde. Hij is een aantal jaren verbonden geweest aan de Geert Groote-school te Amsterdam waar hij onder andere het schoolkoor dirigeerde. Daarnaast dirigeerde hij verschillende koren in Haarlem, Amsterdam, Purmerend, Leiden, Delft en Alphen aan den Rijn. Hij was als docent verbonden aan het Nationaal Kinderkoor en was dirigent van het Rotterdams Jongenskoor. Op de Koorschool St. Bavo te Haarlem was hij artistiek leider/dirigent en docent.

Hij is vaste dirigent van de Studenten Muziekvereniging Collegium Musicum te Leiden en het Utrechts Studenten Koor en Orkest.

Sinds de oprichting in 2007 dirigeert hij het kamerkoor en orkest CHOIR uit Delft dat zich toelegt op de vocale muziek van Bach. Sinds april 2009 is hij vast dirigent van het Haags Barok Gezelschap bestaande uit een koor en orkest. Op uitnodiging van toonkunstkoor Bekker dirigeerde hij in 2006 en 2008 de Matthäus Passion te Groningen. Gilles Michels is sinds 1996 docent en cursusleider bij de jaarlijkse Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten te Utrecht. Hij was voorzitter van het Nationaal Koorfestival 2007-2008 dat iedere 2 jaar de eretitel “koor van het jaar” uitlooft aan amateurkoren op hoog niveau.

 

Volgende concert:

Zondag 17 maart 15.00 uur

FLUIT-HARP DUO PUUR

Werken van o.a. Andrès, Ibert en Piazzolla

www.duopuur.nl

 

 HOME