klik op foto hiernaast of hieronder voor de website

DUO PUUR

Programma

J.B. Krumpholtz          Sonate                       
T. Schipper
                CVA voor fluit solo

B. Andrès                    Narthex

M. Tournier                 Trois images

A. Piazzolla                 Cafe 1930

Programmatoelichting

Jean Baptiste Krumpholtz (1742 – 1790) werd geboren in Tsjechië en overleed in Parijs. Hij was een harpist en componist. Over hem wordt gezegd dat hij de grootste harpist was in de klassieke periode en de componist van de belangrijkste werken die voor harp zijn geschreven in die tijd. Hij studeerde o.a. bij Haydn.

Tom Schipper is 18 jaar oud en studeert compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij componeert zowel klassieke muziek als filmmuziek voor diverse ensembles. Hij heeft vier keer meegedaan met de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble ‘Op weg naar het nieuwjaarsconcert’. Drie keer kwam hij tot de finale en de vierde keer (in 2013) bereikte hij zelfs het nieuwjaarsconcert. Voor meer informatie klik HIER

Bernard Andrès werd geboren in 1941 in Frankrijk en studeerde harp aan de conservatoria van Besancon, Straatsburg en Parijs. Hij speelde o.a. als solist bij het Orchestre Philarmonique de Radio-France. Andrès is dus een erg goede harpist, maar zijn hart ligt meer bij het componeren. Zijn doel is om traditionele muziek te combineren met hedendaagse muziek. Hij ziet deze twee soorten niet als een tegenstrijdigheid, maar als aanvulling op elkaar.

Marcel Tournier (1879 – 1951) was een Franse harpist, componist en pedagoog en componeerde belangrijk solorepertoire voor de harp waarin de technische en harmonische mogelijkheden van de harp werden uitgebreid. Hij won de tweede prijs van de Prix de Rome in 1909. Hij gaf van 1912 tot 1948 les en heeft daarmee twee generaties harpisten uit o.a. Frankrijk, Amerika en Japan opgeleid.

Astor Piazzolla (1921 – 1992) was een Argentijnse tanguero (tangomuzikant), bandoneonist en componist. Hij introduceerde de Tango nuevo (nieuwe tango) met als hoofdkenmerken: in de basis terug te voeren op de klassieke tango, langere werken dan de binnen de klassieke tango gebruikelijke 3 minuten (ook meerdere delen), meer complexiteit en afwijkende vorm in compositie, arrangement, orkestratie, sterk wisselende tempi binnen één stuk muziek en daarmee is het meer luistermuziek dan dansmuziek geworden. Met deze Tango nuevo riep hij vooral in zijn eigen land zeer veel negatieve gevoelens op; in de rest van de wereld kon men deze ontwikkelingen beter waarderen. Uiteindelijk heeft Argentinië zelf (en met name Buenos Aires) jaren later deze tango nuevo ook kunnen accepteren en omarmd.

Duo Puur

'Duo Puur' is de naam van het fluit-harp duo dat bestaat uit fluitiste Petra van den Dolder-Heida en harpiste Annegreet Rouw. Nadat ze in 2006 samen een concert gaven en ontdekten dat het op zowel muzikaal als persoonlijk vlak klikte, besloten ze vaker samen concerten te geven en zo ontstond Duo Puur. De eerste twee jaar kregen ze wekelijks coaching van harpist Alex Bonnet. Daarnaast volgden zij masterclasses bij docenten uit binnen- en buitenland. Op dit moment krijgen zij van o.a. tubaist en dirigent Joost Smeets coaching op het gebied van samenspel en interpretatie van hedendaagse werken.

Zie voor meer informatie: www.duopuur.nl

Annegreet Rouw (harpiste)

Annegreet Rouw is begonnen met harplessen bij Liedewei Spruit. Na het volgen van de opleiding verpleegkunde, welke zij in 2005 afrondde, besloot zij naar het conservatorium te gaan. Tijdens haar opleiding heeft zij lessen genoten van Alex Bonnet. In juni 2009 heeft zij haar opleiding met goede resultaten afgerond. Tijdens haar studie heeft Annegreet masterclasses gevolgd bij Natalia Shameyeva, Manja Smits, Arrielle Valibousse, Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer.
Op het moment volgt zij lessen aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Han An Liu.

 

In 2004 heeft Annegreet in de finale van het 4e Nederlandse harpconcours gespeeld waar zij een 2e prijs behaalde in de categorie Kleine harp.

Samen met Petra van den Dolder vormt ze fluit-harp duo Puur.

Sinds januari 2011 vormt Annegreet samen met Ferdinand Binnendijk het harp mandoline duo Stringendo. Deze unieke combinatie proberen zij meer bekendheid te geven door het verzorgen van optredens.

Annegreet speelt als vaste harpiste mee in de kamerfilharmonie der Aa dat gevestigd is in Groningen. De kamerfilharmonie staat o.l.v. Joost Smeets.

Daarnaast speelt Annegreet mee op projectbasis bij verschillende symfonie- en harmonie orkesten waarmee ze tournees heeft gemaakt naar Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Frankrijk. Tevens heeft ze meegewerkt aan de Cd-opnames van het Britten Jeugd Strijkorkest o.l.v. Loes Visser.

Annegreet heeft een lespraktijk in Ootmarsum.
Voor informatie kunt u kijken op
www.annegreetrouw.nl

Petra van den Dolder (fluitiste)

Fluitiste Petra van den Dolder is begonnen met fluitlessen bij Tersite Ayele en kreeg later les van Caroline Ansink. Ze is afgestudeerd aan het ArtEZ-Conservatorium in Enschede waar ze bij Hans Nijman studeerde. Ook heeft ze de studie Onderwijskunde met succes afgerond.

Tijdens en na haar studie heeft Petra lessen en masterclasses gevolgd bij o.a. Aldo Baerten, Mia Dreese, Marieke Schneemann, Paul Edmund-Davies, Matthias Ziegler, Gudrun Bourel en Egbert Jan Louwerse.
Petra heeft meerdere jaren bij het Studenten Harmonie Orkest Twente gespeeld. In de afgelopen jaren heeft ze met verschillende (project)orkesten meegedaan, waaronder het Nederlands Studenten Orkest, koor en orkest I Romantici en het professionele begeleidingsorkest Van Wassenaer Consort. Met genoemde orkesten heeft zij tournees gemaakt naar onder andere Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Slovenië, Finland en Portugal.

Petra maakt deel uit van twee kamermuziekduo’s. Met Annegreet Rouw vormt ze het fluit-harp duo Puur. Het fluit-piano duo Komari vormt zij met pianiste Alma Grooters.
Naast haar werk als fluitiste werkt zij als Programmaleider Minoren bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Zie voor meer informatie www.petra.vandendolder.eu

 

Het concert vindt plaats in het kader van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.

 

 klik op bovenstaande foto voor een korte video