ZONDAG 13 APRIL

PASSIECONCERT

 

Chemin de la Croix - Marcel Dupré (1886-1971)

Organist Ben van Oosten verzorgt op Palmzondag 13 april om 15.00 uur een Passieconcert in de Bonifatiuskerk. Ben van Oosten voert Le Chemin de la Croix op. 29, 1931) van Marcel Dupré (1886-1971) uit. Pastor Ingrid van der Aart verzorgt de declamatie bij dit concert dat plaatsvindt in het kader van het programma Muziek in de Bonifatius.

Marcel Dupré was een van de belangrijkste figuren in de orgelwereld van de 20e eeuw. Deze Franse orgelvirtuoos maakte een unieke internationale carrière en was een zeer belangrijke promotor van de orgelkunst. In 1926 wordt hij orgeldocent aan het Parijse conservatorium en daarmee de invloedrijke pedagoog van een gehele generatie Franse organisten. In 1934 volgt hij Charles-Marie Widor op als titularis van het legendarische orgel van de Saint-Sulpice.

Zijn compositorische werk, grotendeels bestemd voor het orgel en geschreven in een persoonlijke stijl, heeft een vaste plaats in het 20e eeuwse orgelrepertoire verworven.

Dupré’s meesterwerk Le Chemin de la Croix (de Kruisweg) heeft zijn oorsprong in een improvisatie die hij gaf op 13 februari 1931 in Brussel, op teksten van Paul Claudel. Het succes daarvan bracht hem ertoe de belangrijkste elementen die hij zich later ervan kon herinneren te gebruiken voor een compositie. Op 18 maart 1932 voerde hij dit werk voor het eerst uit in de Trocadéro te Parijs.

Om in de 14 delen een innerlijke samenhang te verkrijgen werkt Dupré met ‘Leitmotiven’. Bij elke statie horen melodische en klankschilderende motieven, die een handeling of situatie dan wel een algemene stemming uitbeelden. Deze worden weergegeven met de middelen die het moderne symfonische orgel ter beschikking heeft.

Hoewel de gedichten van Claudel geen directe invloed hebben op het muzikale concept van het werk doch alleen als inspiratiebron gezien moeten worden, leidt een uitvoering met combinatie van poëzie en muziek tot een wederzijdse verrijking.

BEN VAN OOSTEN werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats.

Sindsdien trad hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de vooraanstaande internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne en Dupré) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd onlangs in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011.

Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.

De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Al ruim 40 jaar is hij als kerkmusicus (organist/dirigent) werkzaam, eerst in de Gerardus Majellakerk en sinds 2010 in de Bonifatiusparochie.

 

Ingrid van der Aart studeerde aan het conservatorium van Maastricht waar zij de akte kerkmuziek orgel en de onderwijsakte AMV behaalde. Daarna startte zij haar studie theologie in Heerlen die zij in 1986 afrondde. Zij leidde gedurende 16 jaar meerdere koren en werd vervolgens hoofd pastorale dienst in verpleeghuis Bergweide in Heerlen. In 2005 werd zij pastor in de Bonifatiusparochie van Rijswijk waar zij tot op heden werkzaam is.  Haar voorliefde voor muziek uit zij in haar lidmaatschap van het kamerkoor Ars Vocalis te Delft.