klik op de foto hierboven of hieronder voor de website

ZONDAG 18 MEI

ANDREW WRIGHT

 

Op 18 mei 2014 speelt de Amerikaanse pianist Andrew Wright pianowerken uit de Romantiek. Hij voert werken uit van Franz Liszt (1811-1886) en Frédéric Chopin (1810-1849). Aanvang 15.00 uur.

Franz Liszt (1811 - 1886)

Harmonies poétiques et religieuses III, S.173

III. Bénédiction de Dieu dans la solitude (20’)

Frédéric Chopin (1810 – 1849)

Nocturnes op. 27 nr. 1 and 2 (12’)

Polonaises op. 26 nr. 1 and 2 (14’)

Etudes op. 10 nr. 1, 2, 4, 5 (10’)

Polonaise op. 53 in A-flat “Heroic” (7’)

Andrew Right

Een prominente muziekcriticus schreef in een recensie over een solo recital van de pianist Andrew Wright het volgende: ‘’Het programma boeide me door z’n omvang, verscheidenheid en extreme moeilijkheid……….Hij voldeed volledig aan alle eisen van virtuositeit en bereikte een hoge graad van dramatische intensiteit die men meestal niet hoort. We luisterden en keken naar een geweldige pianist, musicus en performer.

Na zijn orkest debuut met het State Orchestra in Michoacan, Mexico, trad Andrew op als solist met orkesten in de Verenigde Staten, Mexico en Nederland en in een tiental radio en tv uitzendingen. 

Zijn lange lijst van prijzen bevat de gewonnen hoogst gewaardeerde  prijs op de Vienna International Piano Competition in 2012 en de eerste prijs, met unanieme stemmen van de jury, op de San Daniele International Piano Meeting in 2011. Eerder won hij eerste prijzen op de Duquesne Piano Competition, de Knorad Wolff – Ilse Bing Chamber Music Competition, de Francine Wallingford Competition, de Mu Phi Epsilon Phi Pi Competition en prijzen van de Crescendo Music Awards, Prix Dominique en ook een nominatie voor de prestigieuze Classical Fellowship van de American Pianists Association.

Sinds zijn komst naar Nederland in 2009, heeft Andrew Wright een druk bezet concertprogramma met onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam, de Anton Philipszaal in Den Haag, het Concertgebouw Vereniging Nijmegen en op Radio West. In 2011 trad hij als solist op met het Koninklijke Conservatorium Orkest in het Haagse Liszt Festival.

Als uitvoerder van hedendaagse muziek heeft hij onder andere premières opgevoerd van een stuk voor piano en orkest van Jason Moore en een kwintet van John Ferritto en hij heeft opgetreden in George Crumb’s 75ste Verjaardags Toer. Andrew heeft in 2009 de première opgevoerd van een nieuwe compositie van de Amerikaanse componist Walter Mays. Hij was ook de oprichter en artistiek leider van een hedendaagse muziek groep, de ‘’Zeitgeist Consort’’, die zeer experimentele concerten en creatieve manifestaties opvoerden.

Hij heeft opgetreden op enkele van de meest prestigieuze festivals in Noord-Amerika, zoals Banff, Music Academy van de West, International Musical Arts Institute, Kent/Blossom, het TCU –Van Cliburn Piano Festival en de International Holland Music Sessions.

Andrew voltooide zijn bachelor studie met een eervolle vermelding en studeerde met Julie Bees aan de Wichita State University, waar hij de eerste Konrad Wolff – Ilse Bing Chamber Music docent was. Vervolgens behaalde hij zijn Master graad in Muziek aan de Southern Methodist University in Dallas, waar hij met Alfred Mouledous studeerde met een Artistic Merit Scholarship beurs.

Hij behaalde een tweede Master graad in Muziek bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Op dit moment is hij bezig met zijn promotieonderzoek aan het Orpheus Instituut in Gent en aan de Universiteit van Leiden.

Zijn leermeesters zijn naast de hierboven genoemden ook Peter Amstutz, Mario Quiroz, Andrew Trechnak, Joaquin Achucarro en Jerome Lowenthal.

‘’Deze Amerikaan weet hoe hij de geest en de intentie van de componist met overtuiging moet weergeven door een gave techniek, door een geluid van een grote schoonheid en een intens persoonlijke interpretatie die doordringt in het complexe psychologische idioom van Chopin’s muzikale taal’’.  2011, Messagero Veneto.

Volgende concert

Zondag 22 juni 15.00 uur

Concert op drie orgels door Gerard Legierse,
dirigent/organist van de H. Bonifatiuskerk te Rijswijk