klik op het logo hiernaast of de foto hieronder voor de website

ORGELCONCERT

LUKÁŠ PETRVALSKÝ

Op zondag 20 september zal Lukáš Petrvalský, organist van de St. Jakobkerk uit Beroun (Tsjechië), om 15.00 uur een orgelconcert geven in de H. Bonifatiuskerk.

Lukáš Petrvalský is in 1975 in Ostrava(Tsjechië) geboren. Vanaf zijn 5e jaar wijdde hij zich aan piano spelen en later studeerde hij orgel bij prof. Jan Marek. Na zijn afstuderen heeft hij talrijke concerten uitgevoerd in eigen land en in het buitenland (Italië, Hongarije, Slowakije, Polen, Duitsland, Portugal, Nederland). Hij is afgestudeerd in Muziekwetenschappen aan de Filosofische Faculteit van de Charles Universiteit in Praag. Tijdens zijn studie in de Muziekwetenschappen wijdde hij zich ook aan een studie in componeren o.l.v de beroemde componist Eduard Dousa. Sinds 1998 was hij de hoofd organist in de St. Ignatiuskerk in Praag tot 2001.  Vanaf 2003 ontwikkelt hij zijn artistieke activiteit als titulair organist van de James kerk in Beroun, tevens als de organist van Royal Collegiate Chapter of the Assumption of the Virgin Mary in het kasteel Karlstejn.

In 2004 werd hij aangesteld als gast organist van Collegio Internazionale del Gesů in Rome. In 2005 componeerde hij een reeks liederen van liturgische muziek voor Radio Vatikaan. Hij werkt ook als leraar aan de High School van Maka Strana in Praag(geschiedenis, muziek en mensenrechten, voornamelijk gericht op de rechten van minderheden). In 2007 benoemde de Aartsbisschop van Praag, Kardinaal Miloslav Vlk, hem als lid van de liturgische commissie en benoemde hem officieel als liturgisch organist.

Lukáš Petrvalský is geen onbekende in Rijswijk. In de afgelopen 25 jaar is er veel contact geweest tussen de Bonifatiusparochie en de Jakobusparochie in Beroun (Tsjechië). Een activiteit die voortkomt uit de stedenband Rijswijk-Beroun. Lukáš bespeelt daar in de Jakobkerk het orgel dat afkomstig is uit de voormalige Benedictuskerk. Over en weer zijn er concerten gegeven en volgend jaar mei zal onze organist/ dirigent Gerard Legierse een orgelconcert in Beroun verzorgen. Op het programma van zondag 20 september staan de volgende werken:

Hoofdorgel

Leoncé de Saint-Martin         Symphonie Dominical, hieruit: (Preludium-Kyrie eleison, Aria-Offertorium)

Louis Vierne                          Cathédrales

Transeptorgel

Thédore Dubois                    Offertoire No. 10

Lukáš Petrvalský                   My Offertoire(improvisation)

Thédore Dubois                    Grand choeur

Hoofdorgel

Jehan Alain                            Fantaisie No. 2

Joseph Gabriel Rheinberger Sonate No. 14 C dur, op. 165(Preludium – Idylle – Toccata)

Lukáš Petrvalský                   My Fantaisie(improvisation)

De toegang tot het concert in de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen

HOME