klik op het logo hiernaast of de foto hieronder voor een fragment op YouTube

ORGELCONCERT ALEŠ NOSEK

18 september: "Het beste van de Duitse en Franse orgelmuziek"

Programma en toelichting

Het grote orgel

J.S. Bach (1685-1750)

-   Prelude et Fuga e moll BWV 548

Dit reusachtig meesterwerk, geschreven door Bach, is tussen1727 en 1732 in Leipzig is ontstaan. Na een majestueus preludium volgt een virtuoze Fuga.

Het transeptorgel

F. Mendelssohn (1809-1847)

-   Thema en variaties in D dur

Een klein werk introduceert eerst het thema en vervolgens een bewerking van het thema in vier variaties. Dit werk is voor Mendelssohn heel typisch in harmonie en dit geldt eveneens voor de melodische verwerking.

A.Guilmant (1837-1911)

-   Parafrase sur Judas Macabeus

Dit werk komt uit een collectie van liturgische stukken. Het is een feestelijke Franse compositie.

Het grote orgel

S.K. Elert (1877-1933)

- Trois impresión (selectie): 1. Harmonies du Soir, 2. Claire de Lune

Elert was een Duits componist. Hij heeft dit werk geschreven voor orgel en harmonium. Dit werk is in de wereld van orgelmuziek heel bijzonder omdat niet veel stukken impressionistisch zijn geďnspireerd.

Louis Vierne (1870-1937)  

-   Allegro uit de II. Orgelsymfonie e-moll

Vierne, organist van Notre Dame in Parijs, heeft voor het grote orgel van beroemde orgelbouwer Aristid Cavaillé Coll zes symfonieën voor orgels geschreven. Het eerste deel: Allegro is een typisch voorbeeld van de zogenaamde Orgelsymfonie waar het orgel als een symfonieorkest wordt gebruikt

-   Trois improvisaties - Meditation

Deze cyclus was oorspronkelijk een improvisatie van Vierne en M. Duruflé heeft de muziek genoteerd.

T. Dubois (1837-1924)

-   Marciette

Dubois was een Frans organist en componist. Van 1877 tot 1896 werkte hij in Parijs als organist in de Madeleine. Vanaf 1896 was hij directeur van het Conservatorium in Parijs .

A.Guilmant (1837-1911)

-   Finale uit de I. Orgelsonate d-moll

Bij de inwijding van de orgels van Saint Sulpice en het orgel van de kathedraal van Notre Dame in Paris trok zijn spel zoveel aandacht, dat hij in 1871 werd aangesteld als titulair organist van La Trinité als opvolger van Charles-Alexis Chauvet .

Hij scoorde bijzonder veel opzien op zijn concertreizen door Engeland, Italië, Rusland en in Riga, evenals met zijn concerten op het orgel van de zaal Trocadéro tijdens de Wereldtentoonstelling van Parijs  in 1878.

Aleš Nosek

De organist Aleš Nosek (geboren in 1982, te Rakovník) bezocht eerst een  SOU (Vakschool) in Nové Strašecí.

Daarna begon hij een orgelstudie aan het conservatorium  in Ceské Budejovice in de klas van Miroslava Svobodová. Hij vervolgde zijn studie aan de Muziek Faculteit van de Academy of Performing Arts in Prague met Pavel Cerný. Van 2012 tot 2014 studeerde hij voor zijn Master’s diploma in orgelinterpretatie aan de Hogeschool voor Katholieke Kerkmuziek in Regensburg (Duitsland) met doc. Gerhard Siegel. Hij voltooide deze studie met een diploma Master of Music – Orgel.

In 2014 won hij de tweede prijs op een Internationale Orgel Competitie in Ružomberok (Slowakije). Behalve in Tsjechië volgde hij verschillende orgelcursussen in het buitenland bij P. van Dijk, H. Vogel, L. van Doeselaar, D. Bauer, S. Baier, K. Brindorf, E. Bellotti en J. Tuma. Hij gaf concerten in Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Italië.

Hij maakte opnames van de orgels van Guths in Krušovice, Cistá bij Rakovník en Srbec voor Ceský rozhlas 3 – Vltava omroep over een orgelmakersfamilie de Guths uit Cistá. Het archief van CRo3 is in het bezit van zijn opnames van de orgels in Vyšší Brod en Zábreh en ook van Moravel. In het  project “Organs of the Litomerice Diocese”  heeft hij gewerkt aan  representatieve opnames van de orgels uit het noorden van Tsjechië voor het  Bisdom van Litomerice. De eerste was een instrument  gemaakt door W. Sauer in het Bisdom van  de All Saints Church in Litomerice (uitgebracht in 2014). In deze opname  presenteert hij een instrument gemaakt door A. Tauchman, van de St. Lawrence Church in Jezvé.

Aleš Nosek is een organist van de St. Bartholomew Church in Rakovník, in Praag bij Bílá Hora in Abbey Venio en doceert aan de ZUŠ Rakovník. Hij is lid van het Piatti Ensemble en werkt samen met het Prague Loreta ensemble Collegium Quod Libitum.

Volgende concerten:

Zondag 9 oktober 2016 om 15.00 uur

Haags Matrozenkoor o.l.v. Wouter Verhage

Veelkleurig herfstconcert

Zondag 20 november 2016 om 15.00 uur

Caeciliaconcert: Kerkmuzikale hoogtepunten

Gemengd koor Gloria Deo en Schola Cantorum van de Bonifatiuskerk

o.l.v. Gerard Legierse

 HOME