Gerard Legierse bespeelt de drie orgels in de Bonifatiuskerk

Op zondagmiddag 25 juni om 15.00 uur kunnen orgelliefhebbers hun hart weer ophalen in de Bonifatiuskerk. In de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ bespeelt Gerard Legierse de drie mechanische orgels van deze kerk aan de Van Vredenburchweg in Rijswijk met werken van Duitse en Franse componisten uit de barok en de romantiek.

Op het Van Vulpen positief (1 klavier met aangehangen pedaal en 5 registers) klinkt als eerste werk de Passacaglia van Dietrich Buxtehude. Buxtehude had grote invloed op J.S. Bach. Vervolgens speelt Gerard de tweede Sonate van F. Mendelssohn op het transeptorgel ( 2 klavieren en pedaal en 25 registers). Mendelssohn was de eerste die Bach’s Matthäuspassion uitvoerde in 1829. Op het hoofdorgel (Kam en van der Meulen 1841 met drie klavieren en pedaal en 40 registers) volgt dan een werk van de grootmeester zelf: het Pièce d’orgue in G. Hierna volgen de werken uit de Franse Romantiek: o.a. het eerste deel uit de Vijfde symfonie van Ch.M. Widor en als hoogtepunt de eerste symfonie van A. Guilmant. Een ideale gelegenheid om de kwaliteiten van de verschillende orgels te ervaren!

Gerard Legierse (1951) is sinds 2004 als vaste organist en dirigent verbonden aan de H. Bonifatiuskerk in Rijswijk. Hij is ook dirigent van de Schola Cantorum, het parochieel gemengd koor Gloria Deo en de koorschool van deze kerk. Legierse studeerde aan het Rotterdams Con¬ser-vatorium de hoofdvakken orgel en piano. In 1979 behaalde hij het solistendiploma ’met onderscheiding’. In 1989 studeerde Legierse aan het Conservatoire Natio¬nal de Région de Paris interpretatie en improvisatie bij Marie-Louise Jaquet en Jean Langlais. Hij sloot deze studie af met ‘Une medaille d’or’ en behaalde er in 1991 de ‘Prix d'Excellence’. Legierse concerteert regelmatig in binnen- en buitenland en verzorgde vele malen orgelbespelingen voor de radio. Voor zijn muzikale prestaties is Gerard Legierse dit jaar benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dit bijzondere orgelconcert is onderdeel van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.

Programma:

Van Vulpen orgel:

 

 

Passacaglia in d    

D. Buxtehude

(1637-1707)

Transept orgel:

 

 

Sonate II in c :       

F. Mendelssohn

(1809-1847)

Grave

 

 

Adagio

 

 

Allegro maestoso e vivace

 

 

Allegro moderato

 

 

Hoofdorgel:

 

 

Deel I  uit symphonie V :

Ch.M. Widor

(1844-1937)

Allegro vivace

 

 

Uit Heures mystiques :

 

 

Lento   

 L. Boëllmann

(1862-1897)

Symphonie I  opus 42:

A.Guilmant

(1837-1911)

Introduction et allegro

 

 

Pastorale

 

 

Final

 

 

Klik HIER voor het programmaboekje.

Volgende concerten:

•   Zondag  17 september om 15.00 uur

Orgelconcert door Ignace Michiels (Brugge, België)

 

•   Zondag 22 oktober 2017 om 15.00 uur

Ensemble Più Corde: De Zweedse Mozart

 

•   Zondag 19 november 2017 om 15.00 uur

Caeciliaconcert: Gemengd koor Gloria Deo en Schola Cantorum van de Bonifatiuskerk o.l.v. Gerard Legierse