NIEUWS

15 januari 2024

20-jarig jubileum voor ‘Muziek in de Bonifatius’

“We hadden toestemming van het parochiebestuur voor één concert, inmiddels zijn we twintig jaar verder. ‘Muziek in de Bonifatius’ is een podium geworden waar jonge, beginnende en ook bekende musici en koren graag optreden.” Aan het woord is Gerard Legierse, dirigent en organist van de H. Bonifatiuskerk. In de functie van dirigent leidt hij het parochieel dames en herenkoor Gloria Deo, het mannenkoor Schola Cantorum en de Koorschool voor kinderen.

Door: Robert Heijdemann – bron

Gerard introduceerde ‘Muziek in de Bonifatius’ in Rijswijk. Het is een maandelijkse concertserie met een gevarieerd programma op de zondagmiddag in de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg. Zondag 21 januari om 15.00 uur is het eerste concert van 2024. Chansonnier Philippe Elan zingt dan, begeleid door pianist Gregor Bak, de mooiste Franse chansons.

Enthousiast maken

Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde Gerard de hoofdvakken orgel en piano. Daarna vertrok hij naar Parijs om zich daar verder te bekwamen aan het conservatorium in het vak interpretatie en improvisatie. Deze studie sloot hij af met ‘une médaille d’or’. Sinds oktober 2004 is hij als organist en dirigent verbonden aan de H. Bonifatiuskerk. “Voor ik in Rijswijk kwam, maakte ik in de Antonius Abtkerk in Scheveningen kennis met een muziekserie. Dat wilde ik ook graag in Rijswijk. Een laagdrempelige serie uitvoeringen die de bezoekers enthousiast zou maken voor alle vormen van muziek”, vertelt Gerard.

In eerste instantie benaderde hij vrienden ‘uit het vak’. “Veel gevestigde solisten traden op voor een onkostenvergoeding. De concerten op de zondagmiddag zijn gratis. We willen geen geld vragen, zodat er geen belemmering is om te komen. We hebben naast de deurcollecte bij de uitgang ook veel bedrijven in Rijswijk die ons financieel en in natura helpen”, vult Marcel Gerritsen aan. Hij houdt zich bezig met de sponsoring.

Jong talent

Gerard: “We hebben ook goed contact met de conservatoria in Nederland. Veel van hun studenten die afstuderen maken hiervoor een mooi programma. We bieden hen de mogelijkheid van een try-out voor publiek”. Voor het examen kunnen ze de puntjes nog op de i zetten. “Het is best opvallend dat de concertserie na twintig jaar niet alleen nog bestaat, maar ook dat ze In de loop der jaren veel bekendheid heeft gekregen. We hebben dit jaar niet alleen solisten die in Nederland en daarbuiten bekendheid genieten, zoals countertenor Arturo den Hartog en organist Ben van Oosten, maar ook bijvoorbeeld het Rijswijks Jeugd Theater met filmmuziek en delen van musicals,” vertelt Paul Schott. Hij zorgt voor de organisatie en de communicatie.

Chansons

Zondag 21 januari is de eerste uitvoering van dit jaar met Franse chansons. Het Franse chanson is populairder dan ooit in Nederland. Daarom mag het Franse lied niet ontbreken in de programmering van Muziek in de Bonifatius. Philippe Elan brengt samen met Gregor Bak een ode aan het Franse lied met de mooiste Franse chansons van grootheden als Jacques Brel, Charles Aznavour, Edith Piaf en Jean Ferrat. Meer weten over de concerten in 2024, kijk op www.muziekindebonifatius.nl.

Gerard Legierse, Paul Schott en Marcel Gerritsen (v.l.n.r.), voor een van de drie orgels die de Bonifatiuskerk rijk is.

Foto: Robert Heijdemann